Matrassen

Hoe kiest u een goed matras? Gezond verstand en een goede voorbereiding helpen u in ieder geval bij een goede keuze. ‘The Better Sleep Council’, een Amerikaanse organisatie heeft zelfs een model ontwikkelt om u te helpen. De methode heeft men EASE gedoopt. EASE staat voor: Evaluate your options, Arm yourself with information, Shop for the right selection and Ensure quality care. Of in het Nederlands: Evalueer uw opties, wapen uzelf met informatie, zoek naar de juiste keuze en verzeker uzelf van kwaliteit.

Evalueer uw opties
Er wordt aangenomen dat een kwaliteitsmatras 7 tot 10 jaar in ideale omstandigheden kan worden gebruikt. Uiteraard valt het matras daarna niet uit elkaar, we merken wel dat we niet meer lekker liggen. Als een matras niet langer de steun en het comfort biedt krijgt u waarschuwingssignalen. Misschien herkent u zich wel in deze uitspraken: “M’n rug voelt stijf als ik opsta…” of “Tijdens de vakantie sliep ik op een beter bed dan thuis…” ? Matrassen zijn er in verschillende kwaliteiten en samenstellingen en uiteraard hebben deze ook een invloed op de levensduur. Ook de intensiteit van het gebruik speelt een rol. We gaan er nu even vanuit dat we spreken over een matras dat dagelijks wordt beslapen.

matrasdoorsnede

De prijs van het matras is verbonden met de kwaliteit van de materialen die er in een matras worden gebruikt. Echter het is niet zo dat een matras 50% langer meegaat als het 50% duurder is… Tenslotte evolueert ook het menselijk lichaam naarmate we ouder worden. Een matras waar we tijdens onze tienerjaren op sliepen kan voor een 40-jarige erg oncomfortabel zijn. Ons lichaam heeft met andere woorden regelmatig een ander matras nodig. Wat zijn duidelijke alarmsignalen? Een stijve rug, tijdelijke pijn in de onderrug bij het ontwaken, het niet meer lekker slapen, duidelijk veel beter slapen in een ander bed (bijv. op hotel), duidelijk voelbare kuilen, futloos materiaal… etc. Als u toe bent aan een nieuw matras dan is het tijd voor de volgende stap om u te wapenen met informatie.

Wapen uzelf met informatie

Vanaf u eerste bezoek aan een winkel zal u merken dat er een haast onuitputtelijke keuze aan materialen en merken is. Slapen heeft enorme evolutie doorgemaakt. U stelt best vooraf een eenvoudig lijstje op. Slaapt u met een partner? Doe het dan best even samen. U koopt een matras en eigenlijk ook weer niet… u wil slaapcomfort. En het matras voorziet hier in…
1. Welk slaapcomfort wenst u? Zachter of vaster dan uw huidige bed?
2. Meet even de maat van u bed. Wil u een andere maat dan uw huidige bed of bent u tevreden?
3. Wat vindt u waardevol en bepaalt de prijs van uw nieuwe matras? Heeft u ruglast, allergie of transpiratieproblemen?
4. Is uw bedbodem nog in goede staat? Aangenomen wordt dat een kwaliteitsbodem dubbel zo lang kan meegaan als een matras. Echter een prima matras op een slechte bodem laat u zeker niet beter slapen.

images-1Als u over deze vragen al eens even heeft nagedacht zal u merken dat uw keuze veel beter op u zal afgestemd zijn. En dan kan het testen beginnen! Kleed u gemakkelijk en ga best niet doodmoe op zoek naar een nieuw matras. Laat u goed informeren en adviseren vooraleer u gaat testen. Probeer uw keuze zelf goed te filteren en test uw voorkeurmatrassen uitvoerig.

images

Wat kost een matras? Een degelijk kwaliteitsmatras voor 1 persoon mag u rekenen tussen 400 € en 1.000 €. Deze vork is ook nog breed. De prijs wordt bepaald door de materialen die men gebruikt. Natuurlijke materialen zijn vaak duurder. Een Talalay latex kost meer dan een HR (koudschuim). Een simpele hoes is goedkoper dan een luxe, anti-allergische hoes met handgrepen en ventilatieroosters. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Wat u waardevol vindt is het belangrijkst.

Uiteraard zijn er goedkopere varianten en duurdere. Een prachtig handgemaakt en luxueus matras kan zelfs 2.500 € en meer kosten per lighelft. Is dat overdreven? Niet als u er heerlijk op ligt en elke nacht geniet van een zalige nachtrust… en vooral als u het geld er voor over heeft.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *