Lattenbodems

Het woord lattenbodem beschrijft perfect wat het is, een matrasdrager of bodem met latten. Echter er is een zeer uitgebreid aanbod voorhanden. En ook de kwaliteiten zijn sterk verschillend. Hoe dat kan? Fabrikanten hebben vaak een reden om bepaalde producten te maken. Om te verkopen? Tja waarschijnlijk de belangrijkste reden? Of… toch, men ziet vaak grote verschillen ontstaan omdat men meer of minder aandacht besteed aan ergonomische eigenschappen of aan bepaalde materiaalkeuzes. Traditioneel kon men lattenbodems in 2-persoonsmaten zelfs uitschuiven. Vandaag zien we bijna niet meer. De individuele bodem wint terrein.

Wat zijn opvallende verschillen?

Het aantal latten dat men gebruikt zorgt voor meer of minder ondersteuning van het matras. Vallen de latten binnen of buiten het kader? Met andere woorden zorgt men voor een quasi volledige ondersteuning over de volledige breedte of verlies je enkele kostbare centimeters aan de zijkant van je slaapsysteem?
De latten worden gedragen in een houdertje. Deze houder kan simpelweg van plastic zijn of bestaan uit rubber of zelfs uit hoogwaardig en erg sterk hytrel. Uiteraard verschillen de kosten van deze materialen en is ook de duurzaamheid totaal verschillend. Bij ergonomische lattenbodems zijn de houders of instelbaar of zeer veerkrachtig. Zo kan de instelling van de bodem perfect aansluiten bij het matras. Zo zijn er fabrikanten die, in nauwe samenwerking met spin off’s van universiteiten, semi-wetenschappelijke meetsystemen inzetten. Zo kan u bijvoorbeeld een meetsystemen vinden bij Röwa, Ergosleep, Kreamat en nog enkele anderen. Er zijn ook handelaars die op basis van een drukmeting bepalen of uw lichaam een goede ondersteuning krijgt. (vb. van een meetsysteem is Xsensor)