Allergie?

huisstofmijt

Latijnse namen klinken intelligent, daarom stellen we u voor aan de Dermatophagoïdes pteronyssimus en de Dermatophagoïdes farinae. Deze huisstofmijten vormen in Europa de belangrijkste bron van allergieën. Uiteraard kan een mooie foto niet ontbreken. Al moeten we ook niet overdrijven want deze beestjes zijn uiteraard microscopisch klein.

Onze allergische reacties worden veroorzaakt door allergenen. Een van de belangrijkste bronnen van allergenen zijn de uitwerpselen van de huisstofmijt. Het is belangrijk te weten dat deze beestjes houden van duisternis, warmte en vocht. Een bed is dus een ideale omgeving. Ze zijn dol op natuurlijke materialen als huidschilfers, wol en andere dierlijke vachten. Liefst wonen ze daarom in matrassen en beddengoed. Wist u bijvoorbeeld dat een vrouwtjesmijt om de 4 weken tot 300 nieuwe eitjes produceert? Of dat één luttele gram stof tussen de 2.000 en de 10.000 mijten kan bevatten? Als u een allergie heeft voor de huisstofmijt verergeren de symptomen meestal tijdens de voortplantingsperiodes. Tussen september en januari is de opstoot het ergst. Gevolgd door een korte periode in maart. Uiteraard produceren de mijten extra veel allergenen als er meer eitjes uitgroeien tot mijten.

Hoe kunnen we nu voorkomen dat de huisstofmijt welig tiert in het bed of de slaapomgeving? Gebruik een speciale beschermhoes om uw matras te beschermen. Dit kan een aparte hoes zijn die u extra rond het matras aanbrengt of de hoes is meteen bij aankoop van het matras afneembaar met een rits en anti-allergisch behandeld. Let wel, er zijn verschillende methodes om anti-allergische behandelingen te geven. Zo kan u bijvoorbeeld Aegis tegenkomen of een zeer recente ontdekking, Purotex, die gebruik maakt van onschadelijke probiotica. Purotex kan u bijvoorbeeld terugvinden in Alpura TM en Sensity TM.

Was uw beddengoed één maal per week op minimaal 60°C. Verwarm uw slaapkamer niet onnodig (18°C max) en zorg voor een goede ventilatie. Vermijd huisdieren, veel knuffelberen en planten op de slaapkamer. Ook tapijten en gordijnen zijn niet aan te raden. Heeft u ze toch, kies dan best voor wasbare materialen. Als u stofzuigt maak dan gebruik van een HEPA filter. Tante Kaat zou u nog kunnen vertellen dat u kussens in de diepvriezer kan stoppen en dat u dekens of beddengoed best ook veel blootstelt aan zonlicht. Bent u allergisch? Spreek er dan zeker over met uw huisarts, hij of zij kan u het best informeren over alle mogelijke oplossingen